Składniki
- 70 dag łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- ¼ główki kapusty włoskiej
- cebula
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
- 3 jajka
- 2 białka
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka żelatyny
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka czarnego pieprzu
- liść laurowy
- strąk czerwonej papryki
- pieprz
- sól
Sos
- ½ szklanki octu winnego (6%)
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować sos: zmieszać szklankę przegotowanej wody z octem, dodać posiekany czosnek utarty z solą, zagotować, ostudzić, wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed podaniem dosypać szczypiorek i zamieszać.
Umyte i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz oczyszczone warzywa i przyprawy; gotować przez ok. 90 minut, do miękkości. Wywar (ok. 2 szklanki) odcedzić, mięso przepuścić przez maszynkę lub pokrajać w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać białka i ubijać. Następnie wlewać strumieniem odcedzony, wrzący wywar, przykryć, powoli zagotować i trzymać tak długo, aż się sklaruje. Przelać przez gęste sito, odstawić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, pokrajać w plasterki.
W filiżankach układać: plasterek jajka, wokół niego mięso i osączony z zalewy groszek, udekorować marchewką z wywaru, surową papryką, natką pietruszki. Zalać tężejącą galaretą, wstawić do lodówki, wyjąć z filiżanek na półmisek wyłożony liśćmi zielonej sałaty. Podawać z pieczywem (białym pszennym lub razowym), masłem oraz przygotowanym uprzednio sosem.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Polędwicę pokrajać w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebulę pokarać […]
- Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]
- Polędwicę oczyścić z błon, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i oliwę. Dobrze łyżką wyrobić. Na […]