Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- 4 buraki
- 3 cebule
- duża marchew
- mały lub ½ selera
- pietruszka
- ½ główki kapusty włoskiej
- łyżka masła
- sok z ½ cytryny
- 4 ziarnka pieprzu czarnego
- przyprawa maggi
- sól
Sposób przygotowania
Buraki i cebule obrać, pokrajać w talarki, zalać wrzącą wodą. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, gotować przez 8-10 minut. Ostudzić, zlać wywar. Opłukane i oczyszczone mięso włożyć do wrzących 1-2 litrów wody i gotować, aż będzie miękkie. Jarzyny zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę posiekać; dusić przez 5 minut na maśle w rondelku. Wyjąć mięso, dodać jarzyny, gotować przez 10 minut. Dodać wywar z buraków i pokrajane w kostkę mięso; zagotować. Doprawić do smaku przyprawą maggi. Podawać z ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez 1½ godziny, a gdy mięso będzie miękkie, […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 90 minut, po czym […]