Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 10 dag masła
- 5 dag oliwy
- 5 dag tartego chrzanu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić dokładnie drewnianym tłuczkiem. Następnie posypać solą i pieprzem oraz posmarować oliwą z obu stron; złożyć befsztyki jeden na drugi i w misce odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Masło stopić na patelni, podsmażyć na silnym ogniu befsztyki, ale tak, aby się tylko lekko zrumieniły. Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, do sosu ze smażenia wlać łyżkę wody, zagotować, zalać befsztyki. Posypać struganym chrzanem, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Podawać z ziemniakami odsmażonymi na smalcu lub z ryżem, zestawem surówek, mizerią albo buraczkami w occie.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]
- Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić […]