Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 10 dag masła
- 5 dag oliwy
- 5 dag startego chrzanu
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm grubości i lekko pobić drewnianym tłuczkiem. Każdy kawałek natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, oliwą i posypać pieprzem utłuczonym w moździerzu. Ułożyć plastry mięsa jeden na drugim i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smażyć z obu stron na „ostrej” patelni z rozgrzanym masłem. W środku powinny być różowawe. Posypać na talerzu wiórkami tartego chrzanu. Podawać z ziemniakami purée lub frytkami oraz zielona sałatą ze śmietaną lub surówką jarzynową.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić […]
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]