Składniki
- 1 kg polędwicy końskie
- 2 cebule
- 3 pomidory
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 1/3 szklanki oliwy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, pokrajać w plastry grubości ½ cm, które następnie pokrajać w paski tejże szerokości. Obraną cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do rondla. Na reszcie tłuszczu smażyć mięso 3-4 minuty, ciągle mieszając; pod koniec smażenia obficie oprószyć mięso mąką. Usmażone mięso przełożyć do rondla z cebulą. Pomidory obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, włożyć do małego rondelka, dusić, aż będą miękkie, a wtedy przełożyć do rondla z mięsem (zamiast pomidorów można użyć 3-4 łyżki przecieru pomidorowego). Dodać paprykę, pieprz, sól i śmietanę; mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać w tym samym rondlu lub głębokim żaroodpornym półmisku, posypać posiekaną natką. Jako dodatek – frytki, lane kluski lub makaron spaghetti, surówka z pomidorów lub kwaszonej kapusty oraz marynowane pieczarki.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]