Składniki
- 1 kg karkówki końskiej
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 40 dag czarnej fasoli
- pieprz
- chili
- kminek
- oregano
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso osuszyć i zmielić, stosując największe oczka w maszynce. Obrane i pokrojone cebule zrumienić na oliwie. Dodać mięso i smażyć 5 minut. Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do smażonego mięsa. Wszystko z patelni przełożyć do rondla, dodać przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusić pod przykryciem. Dodać bulion, gotować aż potrawa zgęstnieje. Fasole moczoną przez 12 godzin w zimnej wodzie, posoliwszy ugotować aż zmięknie. Dodać do mięsa i wymieszać. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Podawać z białym pieczywem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]