Składniki
- 1,2 kg pręgi końskiej
- 1,2 kg pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- cząber
- kminek
- kolendra
- bazylia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem smażyć. Do mięsa dodać obrane ze skórki pomidory, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać roztartymi, suszonymi bazylią, cząbrem i kminkiem. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4-5 porcji, lekko rozklepać tłuczkiem maczanym w wodzie. Orzechy posiekać, połączyć […]
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]