Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 5 dag masła
- 5 dag margaryny
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na zwilżonej wodą desce pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką; położyć na silnie rozgrzanej margarynie, szybko obrumienić. Dodać masło, podsmażyć. Mięso powinno być wewnątrz półkrwiste. Podawać z patelni, z frytkami i pieczarkami, fasolką szparagową, kalafiorem lub zielonym groszkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]
- Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 […]
- Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do […]