Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 1,2 kg ziemniaków
- po łyżce margaryny, smalcu i masła
- marchewka
- pietruszka
- por
- cebula
- ½ szklanki bulionu mięsnego
- szklanka groszku zielonego konserwowego
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, dokładnie oprószyć mąką. Smalec stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrajane w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, por oraz cebulę. Zalać bulionem, dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Ubytek wody uzupełniać wrzącym bulionem. Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, obrać, pokrajać w dużą kostkę. Dodać do mięsa i Dusić jeszcze 15 minut. Podawać z bułką typu „weka” i masłem oraz kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Umyte i pokrojone w kostkę mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką, a następnie obrumienić na smalcu. Dodać drobno pokrojoną i […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Boczek pokrajać w kostkę, wrzucić na patelnię, przysmażyć. Włożyć mięso, […]