Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 5 cebul
- szklanka bulionu mięsnego
- 2 łyżki kminku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- łyżka smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, posypać kminkiem, podlać bulionem, dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami oraz sałatką z solonych śledzi i kwaszonego ogórka (śledź i 4 ogórki pokrajane w drobną kostkę, przyprawione solą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru).
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Umyte i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a pomidory obrać ze skórki i przesmażyć […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, dokładnie oprószyć mąką. Smalec stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]