Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- szklanka śmietany (18%)
- szklanka wina białego wytrawnego
- 2 łyżki mielonej gorczycy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka estragonu
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przyprawy, dusić 10 minut. Ostudzić, wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wyporcjować do kamionkowych naczyń, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C; podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Podawać z ryżem na sypko lub kładzionymi kluskami oraz kwaszonym ogórkiem albo zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Umyte i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a pomidory obrać ze skórki i przesmażyć […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Boczek pokrajać w kostkę, wrzucić na patelnię, przysmażyć. Włożyć mięso, […]