Składniki
- 1 kg krzyżowego lub łopatki końskiej
- 2 marchwie
- pietruszka
- seler
- por
- 3 cebule
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i powoli gotować pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić, jedną cebulę zrumienić na płytce. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę – gotować 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru, wywar przecedzić, odparować do objętości 1 litra. Ugotować w nim 2 drobno pokrajane cebule. Przetrzeć całość przez sito. Zagęścić. Sporządzić zasmażkę z mąki i masła, zaciągnąć wywarem z cebulą. Mięso pokrajać w grubą kostkę, włożyć do sosu, gotować dwukrotnie po 10 minut; w przerwie ostudzić. Podawać z makaronem spaghetti, kładzionymi kluskami lub młodymi ziemniakami oraz zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody (1½-2 l), dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać przyprawy, gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przyrumienić […]
- Przygotować farsz: 2 jajka ugotować na twardo, obrać i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso […]