Składniki
- 4 kg mięsa z udźca końskiego
- 4 kg łaty lub pręgi końskiej
- 2 kg tłuszczu wieprzowego
- 20 dag pektosoli
- 5 dag soli
- 2 dag czosnku
- po 1 dag pieprzu i ziela angielskiego
- ½ dag majeranku
- jelito wieprzowe cienkie
Sposób przygotowania
Mięso z udźca końskie przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o najgrubszych oczkach, łatę – przez siatkę pasztetową. Wymieszane z mieszaniną soli i pektosoli odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Tłuszcz pokrajać w kostkę o boku 8 mm – wymieszać z zapeklowanym mięsem – w czasie mieszania dodać 2-3 łyżki wody. Wymieszać z pozostałymi zmielonymi przyprawami, odstawić na 3 godziny. Napełniać jelita, powietrze wykłuć. Długość pojedynczego batonu – 20 cm. Wędzić gorącym dymem ok. 2 godziny, do barwy ciemnobrązowej. Studzić w przewiewnym miejscu przez 3 godziny. Kiełbasa nietrwała.
Sprawdź inne przepisy na wędliny
- Mięso przepuścić przez maszynkę z siatka o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z solą i pektosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 3 […]
- Rostbef pokrajać w kostkę o boku 14 mm. Mięso z udźca przepuścić przez maszynkę z siatką o najgrubszych oczkach, szponder […]
- Mięso natrzeć mieszaniną cukru, soli i pektosolą lub peklować 10 dni w roztworze wodnym – na 10 litrów płynu. Wymoczyć […]