Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- 10 dag wędzonego boczku
- jajko
- cebula
- bułka
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki bulionu mięsnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżka białego wina
- pęczek natki pietruszki
- oliwa
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę obrać i poszatkować, natkę pietruszki posiekać. Mięso i boczek wymieszać z cebulą, natką pietruszki, jajkiem oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kule, panierować w mące, smażyć na silnym ogniu, na oliwie. Przełożyć do rondla, podlać bulionem oraz winem; dusić ok. 15 minut. Wyłożyć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, zaciągnąć mąką. Podawać z purée ziemniaczanym i zestawem surówek lub kwaszoną kapustą gotowaną z grochem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]