Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- 10 dag słoniny
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- jajko
- mąka pszenna
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, zeszklić na złoty kolor na łyżeczce masła. Mięso, słoninę, cebulę i ziemniaki wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formować małe klopsy, panierować w mące i smażyć na maśle, na kolor jasnobrązowy. Przełożyć do rondla, zlać masło z patelni, dodać posiekaną natkę i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, podgrzać nie zagotowując. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami oraz z fasolką szparagową z masłem albo brukselka pod beszamelem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać […]
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]