Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- 10 dag słoniny
- cebula
- jajko
- 5 dag sera rokfor
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- olej do smażenia
- bułka
- 2 pęczki natki pietruszki
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso ze słoniną przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, paprykę, pieprz oraz sól; dokładnie wymieszać. Rokfor utrzeć na jednolitą masę w miseczce razem ze śmietaną (jeżeli jest zbyt twardy – zetrzeć na tarce). Z masy mięsnej formować małe, okrągłe placki, oprószyć mąką, smażyć 3-4 minuty z obu stron. Ostudzić klopsy. W środku każdego wytłoczyć łyżką dziurkę i włożyć w otwór łyżeczkę sera ze śmietaną. Włożyć do rondla, podlać odrobiną wody i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Wyjąć, sos spod duszenia przetrzeć przez sito. Podawać z ryżem na sypko, surówką z pomidorów, selerów lub porów.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i […]