Składniki
- 1½ kg łopatki końskiej
- szklanka bulionu mięsnego
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 5-6 średnich pieczarek
- 4 plastry wędzonego boczku
- łyżka startego parmezanu
- 2 cebule
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu na oliwie na silnym ogniu. Dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion i dodać poszatkowane cebule oraz połówki pieczarek. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Ostudzić, wlać czerwone wino. Trzymać na płytce ok. 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przełożyć do małych żaroodpornych naczyń. Posypać parmezanem, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Posypać natką pietruszki. Podawać z frytkami, brukselką pod beszamelem oraz zielonym groszkiem, z tartą bułką przyrumienioną na maśle.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Opłukane i osuszone mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę obrać i poszatkować, natkę pietruszki posiekać. Mięso i boczek […]