Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 3 łyżki smalcu
- mała kapusta
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka octu
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier i przygotować karmel. Kapustę poszatkować, wrzucić na karmel i smażyć, aż zbrązowieje. Zlać smalec na patelnię, dodać łyżkę nowego tłuszczu i włożyć mięso. Zrumienić ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę doprawić do smaku solą i octem. Przełożyć na jedną stronę rondla, na drugą włożyć mięso – tak, aby kapusta nie pomieszała się z mięsem. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220°C. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną oraz zimnym piwem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. […]