Składniki
- 1 kg krzyżowego lub łopatki końskiej
- 2 marchwie
- pietruszka
- ½ główki kapusty włoskiej
- seler
- por
- 2 cebule
- 2 strąki czerwonej papryki
- 3 pomidory
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 5 dag masła
- papryka mielona
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej i osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz przyrumienioną na płytce cebulę, gotować 30 minut. Ugotowane mięso wyjąc z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy), pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. W rondelku stopić masło, dodać łyżkę wody. Drugą cebulę posiekać, z papryki usunąć gniazda, pokrajać w kostkę. Pomidory pokrajać na ćwiartki. Włożyć do masła i dusić cebulę, paprykę i pomidory, aż wyparuje woda. Doprawić zmieloną papryką, osolić do smaku. Zalać przygotowane mięso duszoną mieszaniną, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 140-150°C. Podawać z ryżem na sypko lub lanymi kluskami oraz z surówką z kwaszonej kapusty, marynowanymi grzybami lub sałatką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić […]
- Umyte i osuszone mięso oczyścić i zeskrobać stopniowo szerokim nożem. Wyrobić z przyprawami, formować okrągłe, płaskie klopsiki. Oczyszczone jarzyny pokrajać, […]
- Jarzyny drobno poszatkować. Opłukane i osuszone mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżką masła, włożyć mięso, […]