Składniki
- 60 dag łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- 2 cebule
- 5 dag oliwy
- 2 dag masła
- 2-3 łyżka tartej bułki
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać jajko, wsypać tartą bułkę, podlać 2-3 łyżkami zimnej wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolita masę. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie kotlety. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebulę pokrajać w zapałkę, dodać do smażących się kotletów. Pod koniec smażenia na każdym kotlecie położyć wiórek masła. Przykryć na chwilę patelnie, aby masło stopiło się i wsiąkło w kotlety. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią ze szczypiorkiem, albo z kalafiorem lub brukselką polaną masłem z bułeczką.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Dodać do zmielonego mięsa jajko, wsypać czubatą łyżkę tartej bułki, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]