Składniki
- ½ kg mielonego mięsa końskiego
- 6 pieczarek
- 5 dag sera żółtego
- 2 jajka
- cebula
- czosnek
- bułka
- ½ szklanki mleka
- łyżka masła
- olej do smażenia
- ½ szklanki bułki tartej
- vegeta
- suszone: koperek i pietruszka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do wystygnięcia. Pieczarki posolić od razu po wrzuceniu na patelnię. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso, odciśniętą bułkę, zimne pieczarki, ser, jajka i przyprawy wymieszać w misce. Jeśli masa będzie za rzadka dodać tartą bułkę. Formować kotleciki, panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać z frytkami i zieloną sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]