Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- ½ selera
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
- ½ szklanki groszku konserwowego
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki śmietanki
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez 1½ godziny, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Do wywaru włożyć obrane i oczyszczone warzywa i gotować do miękkości, po czym wyjąć, dodać groszek i ugotować. Całość przetrzeć przez sito. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną , doprawić solą i pieprzem. Zagotować i zaciągnąć żółtkami. Do filiżanek wlać po 1-2 łyżki śmietanki, zalać kremem, posypać posiekanym koperkiem i podawać natychmiast – z grzankami z bułki pszennej.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować przez ok. 90 minut, a gdy […]
- Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]