Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchewka
- pietruszka
- ½ selera
- duży por
- ½ główki kapusty włoskiej
- cebula
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 plasterki boczku
- szklanka kaszy jaglanej
- ½ łyżki masła
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Z mięsa odkrajać tłuste części, pokrajać w kostkę, oprószyć mąką. Pokrajany w kostkę boczek stopić w rondelku, włożyć mięso i zrumienić na brązowy kolor. Pozostałe mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez ok. 1½ godziny, aż będzie miękkie, po czym wyjąć. Do odcedzonego wywaru włożyć obrane i pokrajane w talarki warzywa oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości.
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie z masłem (kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę). Połączyć wywar z jarzyn z zawartością rondla oraz kaszą. Gotować przez 20 min na bardzo małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać w głębokich talerzach, posypaną obficie posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować ok. 90 minut, a gdy będzie […]
- Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a […]
- Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na […]