Składniki
- 60 dag szpondra lub łaty końskiej
- 10 dag tartego ostrego, żółtego sera
- cebula
- jajko
- 1-2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- łyżka mleka
- litr bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w mleku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser wymieszać z masłem oraz sporą ilością gałki muszkatołowej. Z sera formować małe kulki o średnicy ok. 2 cm. Oblepiać centymetrową warstwą masy mięsnej. Wrzucać do wrzącego bulionu i gotować 15-20 minut. Podawać z makaronem spaghetti lub kluskami kładzionymi, obficie polane białym sosem i posypane natką. Serwować do tego grzyby marynowane, pikle, kwaszone ogórki lub jarzyny z marynaty.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Przygotować farsz: 2 jajka ugotować na twardo, obrać i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody (1½-2 l), dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać przyprawy, gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przyrumienić […]