Składniki
- 1½ kg ozora końskiego
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- liść laurowy
- 3 ziarnka czarnego pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól
Sos
- ogórek
- 2 szklanki jogurtu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe składniki, wymieszać i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać warzywa oraz przyprawy i gotować następne 30 minut. Ugotowany ozór wyjąć, ostudzić, pokrajać w plastry; ułożyć je na półmisku, zalać sosem, postawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Podawać z białym pieczywem, masłem i zieloną sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do […]
- Opłukane i osuszone mięso udusić ze słoniną i cebulą, podlewając wodą. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać bułkę, […]
- Wątrobę pokrajać na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć 2-3 […]