Składniki
- 1 kg skrzydła, łopatki lub łaty końskiej
- 2 cebule
- ½ bułki "weki"
- 2 jajka
- 10 dag smalcu
- 15 dag boczku wędzonego
- 4 pieczarki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tarta bułka
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso udusić z boczkiem, obraną i posiekaną cebulą, grzybami oraz koncentratem. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać bułkę, w chwili, gdy zestawia się mięso z ognia. Mięso ostudzić, przepuścić 3-krotnie przez maszynkę (ostatni raz – przez najdrobniejszą siatkę). Masę dokładnie wyrobić, dodając przyprawy oraz jajka; jeżeli będzie za gęsta – dolać wody. Wysmarować formę tłuszczem, obsypać tartą bułką, włożyć masę. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Ostudzić i pokrajać na porcje. Podawać z pszenną bułką lub razowym chlebem z masłem, sosem tatarskim, chrzanowym lub pomidorowym i zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórkę, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy […]
- Opłukane i osuszone mięso udusić z boczkiem, obraną i posiekaną cebulą, grzybami oraz koncentratem. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego […]