Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka bulionu mięsnego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie wysmarowanej oliwą umieścić mięso i piec w temperaturze 200-220°C przez ok. 60 minut, często polewając sosem. Sporządzić nadzienie: przepuścić przez maszynkę cebule, zmieszać dokładnie na jednolitą masę z 2 łyżkami masła. Naciąć w pieczeni „kieszenie” (boczne poprzeczne cięcia głębokości 1-1½ cm), włożyć do kieszeni nadzienie, ułożyć mięso ponownie w brytfannie, dodać resztę masła i piec jeszcze 60 minut. Odparowaną wodę uzupełniać bulionem. Mięso wyjąć, pokrajać na porcje; w każdej porcji powinna znajdować się jedna „kieszeń” z farszem. Sos przetrzeć przez sito, jeżeli będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać pieczeń z frytkami lub ziemniakami z wody oraz zestawem surówek albo z kapustą zasmażaną i pomidorami.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]