Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- łyżka przecieru pomidorowego
- szklanka bulionu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- pieprz
- sól
Marynata
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- seler
- po łyżeczce tymianku i majeranku
Sposób przygotowania
Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. Mięso ułożyć w kamionkowym garnku, zalać marynatą, odstawić na 24-48 godzin w chłodne miejsce. Wyjąć z zalewy, odsączyć i trzymać godzinę w chłodnym miejscu. Następnie natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie stopić tłuszcz, włożyć mięso i piec 60 minut, często polewając sosem. Dodać rodzynki i przecier pomidorowy, wlać koniak i bulion; piec dalsze 60 minut. Mięso wyjąć, pokrajać w plastry, obłożyć rodzynkami. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Polać sosem ułożone na półmisku mięso. Podawać z frytkami, kluskami kładzionymi lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek, sałatą zieloną albo mizerią.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w […]
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć, pokrajać w kawałki, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozkruszonymi przyprawami ziołowymi. […]