Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 suszonych prawdziwków
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą i piec 60 minut, często polewając sosem spod pieczenia.
Przygotować nadzienie: prawdziwki namoczyć w małej ilości wody i ugotować, dodając odrobinę soli. Przepuścić przez maszynkę. Wywar z grzybów odparować, aby zostało półtorej łyżki, wymieszać z tartą bułką oraz łyżką masła. Pokrajać mięso jak najcieniej. Ułożyć plaster mięso, farsz, plaster mięsa. Takie porcje włożyć do brytfanny, dodać masło i przecier pomidorowy; piec, podlewając co jakiś czas bulionem. Wyłożyć krążki pieczeni na żaroodporny półmisek, sos przetrzeć przez sito; jeżeli będzie za rzadki – zagęścić mąką ziemniaczaną. Pieczeń zalać sosem, posypać natką, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150-160°C. Podawać z frytkami, surówką z pomidorów ze śmietaną lub mizerią z octem i szczypiorkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 […]
- Umyte mięso natrzeć olejem i musztardą, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na kilku łyżkach oleju na […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą i piec 60 minut, często polewając sosem […]