Składniki
- ½ kg zrazowej lub łopatki końskiej (bez kości)
- 2 cytryny
- 2 jabłka
- ½ szklanki śmietany (18%)
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- cukier
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Cytryny, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki. Jabłka umyć, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do mięsa razem z cytrynami, chwilę pogotować i doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i cukrem. Mięso wyjąć, pokroić ukośnie w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku i polać gorącym sosem z duszenia. Podawać z ryżem na sypko, kluskami kładzionymi, makaronem i sezonowymi surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte mięso osuszyć i zmielić, stosując największe oczka w maszynce. Obrane i pokrojone cebule zrumienić na oliwie. Dodać mięso i […]
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać […]