Składniki
- 1,2 kg łopatki końskiej
- 20 dag cebuli
- jajko
- ½ szklanki śmietanki (9%)
- łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki aromatycznych przypraw ziołowych (bazylia, szałwia)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć, pokrajać w kawałki, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozkruszonymi przyprawami ziołowymi. Odstawić do lodówki na godzinę. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, ogrzewać na suchej patelni, mieszając, aż cebula zeszkli się. Pod koniec dodać olej i lekko podrumienić. Mięso razem z cebulą i posiekaną natką zemleć dwukrotnie w maszynce. Do masy dodać jajko, starannie wyrobić. Podczas wyrabiania dodać 4-6 łyżek wody. Masę przyprawić solą i pieprzem i uformować z niej na desce zwilżonej wodą wałek o średnicy ok. 8 cm. Ułożyć w brytfannie, powierzchnię posmarować wodą . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220-210°C. Gdy się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 160°C. przykryć folią lub pokrywą i dopiec przez 45 minut. Pod koniec polać śmietanką i trzymać w odkrytej brytfannie jeszcze przez 12-15 minut. Przed podaniem pokrajać w poprzek na równe porcje. Podawać na gorąco z ziemniakami purée, ostrymi sosami (np. chrzanowy, musztardowy) oraz gotowanymi warzywami lub sezonowymi surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]
- Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]