Składniki
- 60 dag łaty lub pręgi końskiej
- 15 dag wędzonego boczku
- 3 jajka
- ½ szklanki bulionu
- 2 cebule
- 2 bułki
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- po ½ łyżeczki rozmarynu, oregano i majeranku
- łyżka oleju
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do mięsa i boczku dodać bułkę, cebulę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrobić. 2 jajka ugotować na twardo. Oblepić mięsem jajka, uformować podłużny klops. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć uformowane mięso. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200-210°C. Ostudzić, pokrajać na grubsze plastry, włożyć jeszcze raz do brytfanny, podgrzać. Podawać z odgrzanymi na tłuszczu ziemniakami, kwaszonym ogórkiem, zasmażaną kapustą kwaszoną lub korniszonami. Można spożywać na zimno z białym lub razowym pieczywem, masłem oraz z ogórkiem kwaszonym albo marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]
- Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w […]
- Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. […]