Składniki
- 1½ kg koniny bez kości (np. rostbef)
- szklanka śmietany (18%)
- 2/3 szklanki oleju
- 5-6 łyżek musztardy
- kieliszek koniaku lub brandy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso natrzeć olejem i musztardą, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na kilku łyżkach oleju na ostrym ogniu. Przełożyć do brytfanny, wlać tłuszcz i piec przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C. Od czasu do czasu skrapiać sokiem utworzonym w trakcie pieczenia lub wodą. Na patelnię wlać połowę śmietany i 2-3 łyżki musztardy. Dodać koniak, sos z pieczenia i lekko zagotować. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami z wody, polane sosem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 […]
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]