Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 10 dag boczku
- 10 dag masła
- 3 cebule
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, oczyścić z błon i powięzi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wstawić na 60 minut do zamrażalnika, pokrajać w cienkie słupki i naszpikować polędwicę. Cebule pokrajać w jak najcieńsze plasterki. Papier pergaminowy wysmarować masłem, posypać obficie solą i pieprzem, wyłożyć plasterkami cebuli. Na środku ułożyć polędwicę, zawinąć papier, obwiązać bawełnianą nitką, aby uzyskała wygląd szynki sznurowanej. Włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220-240°C i piec przez 60 minut. Zdjąć pergamin, polędwicę pokrajać w plastry, obłożyć cebulą i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami purée lub makaronem oraz zielonym groszkiem gotowanym, buraczkami w occie lub ćwikłą.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Przygotować marynatę: do 700 ml wody dodać sól i ocet oraz przyprawy i pokrajane w plasterki oczyszczone warzywa; gotować 10 […]