Składniki
- ½ kg szpondra lub łaty końskiej
- marchew
- pietruszka
- cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- 3 pomidory
- łyżka masła
- papryka mielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokrajać w paski. Warzywa – z wyjątkiem kapusty – w talarki. Wrzucić mięso do wrzącej osolonej wody i gotować, aż będzie prawie miękkie. Wyjąć. Dodać jarzyny, gotować dalsze 10 minut. Wyjąć kapustę, włożyć pomidory i gotować, aż wytworzy się sos. Przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i papryką, dodać mięso, masło i dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z ziemniakami z wody oraz sałatką z pomidorów lub z kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić […]