Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 10 dag oleju
- 5 dag masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- cebula
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszona polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby uzyskać plastry grubości 1-1½ cm; nadać im nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrajaną w plastry cebulę i wyjąć. Włożyć rumsztyki, obsmażyć na rumiano, podlać wodą, dodać masło i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Włożyć cebulę, podgrzać. Podawać z ziemniakami purée, brokułami z wody, szparagami pod beszamelem, surówką z kapusty lub zieloną sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]
- Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]