Składniki
- 30 dag kabanosa końskiego
- 3 ziemniaki
- marchew
- seler
- pietruszka
- 2 jajka
- ½ jabłka
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
- szklanka majonezu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokrajać w kostkę. Jarzyny korzeniowe oraz ziemniaki ugotować w „mundurkach” w małej ilości osolonej wody. Ostudzić, obrać z łupin, pokrajać w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kabanos pozbawić skórki i pokrajać w plasterki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Odstawić na 30 minut do lodówki. Dodać odcedzony groszek oraz majonez. Włożyć do salaterki, udekorować pomidorami, zieloną sałatą oraz gęstym majonezem. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, z masłem oraz zimnym piwem.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Prostokątny płat mięsa zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Okrawki mięsa przepuścić przez maszynkę. Masło stopić w rondelku, dodać posiekaną cebulę […]
- Polędwicę oczyścić z błon, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i oliwę. Dobrze łyżką wyrobić. Na […]
- Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]