Składniki
- 1 kg serca końskiego
- 5 dag smalcu
- 3 dag masła
- sól
Sposób przygotowania
Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem mięso pokrajać na płaty grubości ok. 1½ cm. Każdy plaster lekko pobić tłuczkiem i w ostatniej chwili przed smażeniem posolić. Na rozgrzany na patelni smalec układać steki i zrumienić z obydwu stron. Przy obracaniu mięsa, na każdy kawałek położyć plasterek masła i zrumienić razem z mięsem. Podawać polane tłuszczem z pieczenia, z ziemniakami i jarzyną z wody, surówką lub sałatką jarzynową.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać umyte warzywa oraz przyprawy; […]
- Mięso, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować powoli przez 45-60 minut. Osolić w połowie […]