Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- 25 dag wędzonej słoniny
- 20 dag twardego żółtego sera
- 3 cebule
- 2-3 łyżki przypraw (suszona cebula, suszony koper, suszona mięta, majeranek)
- 2 łyżki margaryny
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Słoninę i ser pokrajać w cienkie plasterki, cebulę w talarki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster słoniny, krążek cebuli, plaster sera, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Oprószyć przyprawami i szczelnie zawijać w arkusze folii aluminiowej wysmarowane margaryną. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut. Podawać z ryżem na sypko i surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przygotować zalewę: czosnek obrać zmiażdżyć i połączyć z olejem oraz octem. Mięso i boczek umyć, osączyć i pokroić w dużą […]
- Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć […]
- Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na […]