Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 25 dag solonej słoniny
- 20 dag pieczarek
- 3 cebule
- 2 kwaszone ogórki
- 2-3 łyżeczki przypraw (majeranek, kminek, suszony czosnek)
- 3 łyżki smalcu
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z przyprawami i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster słoniny, krążek cebuli, połówkę pieczarki, plasterek ogórka, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na rozgrzanym smalcu po 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami i osolić. Podawać z ryżem na sypko i surówką z pomidorów i szczypiorku.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na […]
- Mięso umyć, osączyć, pokrajać w kostkę (o boku 4 cm). Czosnek utrzeć z solą, cebulę pokrajać w cienkie plasterki. Mięso […]
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Posmarować chrzanem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć […]