Składniki
- 15 dag polędwicy końskiej
- 12 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 3 łyżki przypraw (suszony koper, mięta, bazylia, pieprz)
- 3 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, posypać przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ser i szynkę podzielić na plasterki, pieczarki obgotować przez 1-2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, podzielić na połówki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster sera, plaster szynki, połówkę pieczarki, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Zawijać szpadki w arkusze folii aluminiowej wysmarowane olejem. Piec na ruszcie lub nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać posypane przyprawą, a makaronem lub kaszą na sypko, polane ostrym sosem z zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami […]