Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- 25 dag surowego wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 3 łyżki oleju
- łyżka octu
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki przypraw (szałwia, liść laurowy, tymianek, pieprz)
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osączyć, pokrajać w kostkę (o boku 4 cm). Czosnek utrzeć z solą, cebulę pokrajać w cienkie plasterki. Mięso posolić, natrzeć czosnkiem i posypać utłuczonymi w moździerzu przyprawami. Skropić octem i olejem, układać warstwami w misce na przemian z plasterkami cebuli. Pozostawić w chłodnym miejscu 5-6 godzin. Boczek kroić w plasterki o boku około 4 cm. Pomidory krajać w plastry. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, krążek cebuli, plasterek boczku, krążek pomidora, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na grillu 8-10 minut, obracając, by plastry mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron, a wewnątrz pozostały różowe. Podawać nie zdejmując ze szpadek, posypane solą i przyprawami, z ryżem na sypko lub frytkami i sałatą.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć […]
- Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać […]
- Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso […]