Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 2 cebule
- 4 łyżki octu (3%)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek smalcu
- po łyżce bazylii, majeranku, kminku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, pobić tłuczkiem. Posypać przyprawami, dodać drobno pokrajaną cebulę, skropić zalewą. Odstawić na 5-6 godzin w chłodne miejsce. Nabijać oczyszczone z cebuli mięso na szpadki szaszłykowe, piec na mocno rozgrzanym tłuszczu po 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Mięso umyć, osączyć, pokrajać w dużą kostkę. Warzywa umyć. Cukinię, dynię i cebulę pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd […]