Składniki
- 25 dag mielonej koniny
- 25 dag słoniny
- 3 łyżki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kminku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć cienkimi plastrami słoniny. Nabijać na szpadki szaszłykowe, piec 8-10 minut spryskując bulionem. Na szpadce powinno znaleźć się do 4 kotlecików. Podawać z ziemniakami purée i zieloną sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na 30-32 kawałki, nadając im przez pobicie tłuczkiem maczanym w wodzie kształt krążków o […]
- Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]