Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 2 strąki czerwonej papryki
- 10 dag cukini
- 10 dag dyni
- 2 cebule
- ½ szklanki sosu winegret
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osączyć, pokrajać w dużą kostkę. Warzywa umyć. Cukinię, dynię i cebulę pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę. Mięso oraz warzywa połączyć w misce, zalać sosem winegret, wymieszać i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Na szpadki szaszłykowe nadziewać na przemian mięso i warzywa. Piec na rozgrzanym ruszcie 5-7 minut, polewając pozostałą marynatą. Oprószyć solą. Podawać z ryżem na sypko, posypane posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]
- Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]