Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 2 cebule
- 3 pomidory
- strąk zielonej papryki
- 5 dag słoniny
- 6 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- papryka ostra zmielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebule obrać, opłukać, pokroić w grube talarki. Słoninę pokroić również w plasterki 3×3 cm. Pomidory umyć i pokroić na grube plastry. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na pół. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Na szpadki szaszłykowe nadziewać mięso na przemian ze słoniną, pomidorami, papryką, cebulą i pieczarkami. Oprószyć papryką. Piec na ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podawać z ryżem na sypko, przyprawionym ziołami.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]