Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 15 dag szynki wędzonej, gotowanej
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka miodu
- 2-3 gałązki szałwii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Układać na ruszcie i piec po 2-3 minuty z każdej strony. Szynkę pokroić na cienkie plasterki, a potem na paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek zwinąć w rulon, owinąć listkiem szałwii. Na szpadki szaszłykowe nabijać na przemian złożony na pół podpieczony kawałek koniny i owinięty szałwią rulonik szynki. Całość oprószyć solą i pieprzem, piec na ruszcie jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kostki o boku 4 cm, […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]