Składniki
- 60 dag łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 3 łyżki startego chrzanu
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 6 kromek bułki "weki"
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebule poszatkować, wymieszać z mięsem oraz jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub płaskim nożem uformować 6 okrągłych, niezbyt grubych sznycli. Panierować je w mące i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Chrzan wymieszać z masłem. Przygotować 6 grzanek i ułożyć je na żaroodpornym półmisku, położyć na nich sznycle, na sznyclach chrzan z masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140-160°C i zapiec 8-10 minut. Podawać z ryżem na sypko i sosami: chrzanowym, pomidorowym albo pieczarkowym oraz z zieloną sałatą ze śmietaną lub surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, pokrajać w plastry grubości ½ cm, które następnie pokrajać w paski […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do […]