Składniki
- 1,8 kg koniny (np. zrazówka)
- 20 dag cebuli
- 12 dag słoniny
- 12 dag smalcu
- 2/3 szklanki śmietany (18%)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- czosnek
- majeranek
- pieprz
- sól
Zalewa (bejca) na 5 kg mięsa
- 5 szklanek wody
- 40 dag cebuli
- 4 szklanki octu (6%)
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i naszpikować słoniną pokrojoną w paski. Oprószyć posiekaną cebulą. Natrzeć przyprawami i zrumienić na smalcu. Dodać resztę przypraw, podlać 2/3 szklanki zalewy i dusić do miękkości. Przed podaniem obsypać mięso tartą bułką, pokroić w plastry grubości 2 cm, polać sosem podprawionym śmietaną. Podawać z makaronem, ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]