Składniki
- 1 kg łopatki lub krzyżowego z koniny
- 2 marchwie
- pietruszka
- cebula
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- kalarepa
- 2 ziemniaki
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Jarzyny drobno poszatkować. Opłukane i osuszone mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżką masła, włożyć mięso, na to poszatkowane jarzyny, na wierzch pozostałą łyżkę masła. Przykryty szczelnie rondel wstawić do większego, wypełnionego wodą naczynia. Gotować na parze przez 4 godziny. Wyjąć mięso, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jarzynami z gotowania, posypać natką i polać sosem, który zgromadził się w rondlu. Podawać z białym pieczywem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej i osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie […]